Nazaj

Plavolaskine ljubezni

 

 

Originalni naslov:
Lásky jedné plavovlásky
Angleški naslov:
Loves of a Blonde
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1965
Trajanje filma:
90

Režija:
Miloš Forman

Scenarij:
Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
Fotografija:
Miroslav Ondříček
Glasba:
Evzen Illín
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Hana Brejchová (Andula), Vladimír Pucholt (Milda), Vladimír Menšík (Vacovský), Ivan Kheil (Manas), Jirí Hrubý (Burda), Milada Ježková (Mildina mati), Josef Šebánek (Mildin oce), Josef Kolb (Pokorný), Marie Salacová (Marie), Jana Nováková (Jana), Tána Zelinková (dekle), Zdena Lorencová (Zdena), Jan Vostrcil (porocnik), Antonín Blažejovský (Tonda)
Nagrade:
New York 1966, Karlovi Vari 2018


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 19:00 Dvorana Slovenske kinoteke
sob., 17.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Grenka komedija, nominirana za tujejezičnega oskarja, je Miloša Formana izstrelila v mednarodno orbito. Film povzema temeljne značilnosti češkega novega vala - vse od globokega človekoljublja, intimizma, do palete humornih prvin in izjemnega vitalizma.

V tovarni čevljev v zakotnem češkem mestecu delajo samo ženske, zato dekleta ne morejo najti fanta, kaj šele moža. O moških lahko samo sanjarijo in tudi rešitev, ki jo je za njihovo osamljenost našel njihov direktor tovarne, je vse prej kot primerna. Na njegovo prošnjo se v mestecu nastani enota rezervistov, neprivlačnih možakarjev srednjih let, ki so v glavnem poročeni. Še najbolje jo odnese mlada Andula, ki se zaljubi v člana glasbene skupine iz Prage in tako ubeži dolgčasu svojega siceršnjega življenja. Toda njen sen o srečni ljubezni se kmalu razblini.

"Naučil sem se, da je uporaba profesionalnih igralcev in naturščikov pomagala obema skupinama. Ampak sodelovati je treba z igralci, ki se lahko zoperstavijo izzivu nenaučenega, pristnega vedenja nešolanih igralcev. /…/ Igralska zasedba Plavolaskinih ljubezni je vzpostavila popolno ravnotežje med profesionalnimi igralci in naturščiki ter teh nekaj mesecev v Zruču leta 1964 se spominjam kot enih najbolj sončnih na svoji filmski poti." (Miloš Forman)

Nazaj