Nazaj

Stotnik

 

 

Originalni naslov:
Der Hauptmann
Angleški naslov:
The Captain
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Nemčija, Poljska, Portugalska, Francija, 2017
Trajanje filma:
118

Režija:
Robert Schwentke

Scenarij:
/
Fotografija:
/
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Max Hubacher (Willi Herold), Milan Peschel (Freytag), Frederick Lau (Kipinski), Bernd Hölscher (Schütte), Waldemar Kobus (Hansen), Alexander Fehling (Junker), Samuel Finzi (Roger), Wolfram Koch (Schneider)
Nagrade:
San Sebastian 2017 (najboljša fotografija), Bari 2018 (najboljši film), Vilna/Vilnus 2018 (nagrada FIPRESCI), Toronto 2017, Rotterdam 2018, Hongkong 2018


DatumUraDvorana 
pon., 12.11.2018 17:30 Linhartova dvorana
sre., 14.11.2018 16:45 Kino Šiška
čet., 15.11.2018 21:30 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Po resnični zgodbi posnet film o dezerterju v zadnjih dneh Tretjega rajha. Stotnik pripoveduje o tem, kako je nacizem pokvaril samo jedro človečnosti Nemcev med vojno; je zgodba o človeku, ki se lahko iz žrtve čez noč spremeni v storilca.

V kaotičnih razmerah zadnjih dveh tednov vojne, aprila 1945, razcapani in sestradani devetnajstletni nemški vojak Willi Herold komaj pobegne pred streli svojih sovojakov. Ko poskuša na kmetiji ukrasti jajca, ubije kmeta - začne se njegova preobrazba iz obsojenca v sodnika, obupanega človeka, ki v sili tudi sam nima več nikakršnih zadržkov do zla. Kmalu najde zapuščen avto s stotniško uniformo, plaščem in čevlji. V preobleki stotnika zbere skupino dezerterjev ter z njimi še sam začne moriti in pustošiti po razdejani nacistični Nemčiji; vloga človeka, ki lahko odloča o življenju in smrti drugih, kakor se mu zazdi, mu je naenkrat pisana na kožo.

"Hotel sem posneti film o strukturni dinamiki nacionalsocializma. /... / Zanimivo se mi je zdelo povedati zgodbo iz tistega časa, v kateri glavni lik svojih dejanj ne počne zaradi ideologije ali ambicij, temveč zgolj zaradi želje po preživetju. Ta se s tem, ko lik pridobi moč, razvije v nekaj povsem drugega. Hotel sem posneti film o ljudeh, potisnjenih v določene okoliščine, in kako se v njih znajdejo." (Robert Schwentke)
Nazaj