Nazaj

Dedinji

 

 

Originalni naslov:
Las Herederas
Angleški naslov:
The Heiresses
Sekcija:
PERSPEKTIVE

Država, letnica:
Paragvaj, Nemčija, Urugvaj, Brazilija, Francija, 2018
Trajanje filma:
95

Režija:
Marcelo Martinessi

Scenarij:
Marcelo Martinessi
Fotografija:
Luis Armando Arteaga
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
A*
Igrajo:
Ana Brun (Chela), Margarita Irún (Chiquita), Ana Ivanova (Angy), Nilda Gonzalez (Pati), María Martins (Pituca), Alicia Guerra (Carmela), Yverá Zayas (pevka)
Nagrade:
Berlinale 2018 (najboljša igralka, nagrada FIPRESCI, nagrada Alfred Bauer), Seattle 2018, Sydney 2018 (najboljši film)


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 15:00 Linhartova dvorana
tor., 13.11.2018 15:00 Kinodvor
sre., 14.11.2018 19:15 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

Chiquita in Chela sta par že vrsto let. Medtem ko je prva s svojo odločnostjo prevzela dominantno vlogo, druga v varnem zavetju doma malodušno životari v njeni senci. Toda težave z denarjem, zaradi katerih mora Chiquita za nekaj časa v zapor, prisilijo Chelo, da se zdrami iz otopelosti. S svojim starim mercedesom začne prevažati bogate starejše gospe, ob tem pa spozna mlado in življenja polno Angy, ki v njej prebudi že pozabljene občutke.

"Zanimala me je generacija lezbijk v šestdesetih in sedemdesetih letih, ki so odraščale ob diktatorskem zatiranju in so ponotranjile homofobijo sistema. /…/ Pomembno se mi je zdelo pokazati, da niso bojevite in niso moderne lezbijke v boju za svoje pravice. Prihajajo iz družbe, v kateri so bile primorane odraščati s sposojeno identiteto. Poskušale so ohraniti lastno podobo, vendar so obenem igrale nekoga drugega, saj jih tudi v lastnih krogih niso polno sprejeli." (Marcelo Martinessi)
Nazaj