Nazaj

Sarah in Saleem: Prepovedana ljubezen

 

 

Originalni naslov:
The Reports on Sarah and Saleem
Angleški naslov:
The Reports on Sarah and Saleem
Sekcija:
PANORAMA

Država, letnica:
Palestina, Nizozemska, Nemčija, 2018
Trajanje filma:
127

Režija:
Muayad Alayan

Scenarij:
Rami Alayan
Fotografija:
Sebastian Bock
Glasba:
Frank Gelat, Charlie Rishmawi, Tarek Abu Salameh
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
arabščina, hebrejščina, angleščina
koda za glasovanje:
R*
Igrajo:
Adeeb Safadi (Saleem), Sivane Kretchner (Sara/Sarah), Maisa Abd Elhadi (Bisan), Ishai Golan (David), Kamel El Basha (Abu Ibrahim)
Nagrade:
Rotterdam 2018 (posebna omemba, nagrada obcinstva), Seattle 2018 (velika nagrada žirije)


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 21:30 Kino Komuna
pet., 16.11.2018 15:00 Kinodvor
ned., 18.11.2018 19:00 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Zgodba o prepovedanem razmerju med poročenima Palestincem in Izraelko, razkritem po zaslugi vseprisotnega javnega video nadzora, se iz psihološkega portreta osebne stiske nevarno prevesi v politični triler.

Nekajkrat na teden se Sara po večernem zaprtju kavarne in Saleem po končani dostavi skrivaj sestajata in predajata spolnim užitkom. Čeprav sta oba poročena, nihče od njiju ne pomisli, kakšne posledice bi ta ljubezenska afera lahko imela zanju - in za njuni družini. Še posebej ker je sredi razdeljenega in napetosti polnega Jeruzalema težko ostati neopažen. Obveščevalne službe z obeh bregov njunim srečanjem kmalu pripišejo politično-vohunski pridih, saj je Sarin mož visok oficir izraelske vojske.

"Ne gre za pravljico v smislu vil in čarobnosti. Gre za pravljičnost teme, likov, občutja in sloga. Film si prizadeva upodobiti kolektivno palestinsko izkušnjo pod okupacijo, z liki, ki predstavljajo vpletene strani: izraelske agente, palestinsko vojaško policijo, korumpirane uradnike, tuje diplomate ter običajne osiromašene ljudi v nizu dogodkov in naključij, ki bi se posamično čisto verjetno lahko zgodili v Palestini, vendar kolektivno ustvarjajo fiktivno občutje z upodabljanjem splošnih razmer v državi in sočasnim sledenjem osrednjega konflikta ali problema zgodbe." (Muayad & Rami Alayan)
Nazaj