Nazaj

Bojevnica

 

 

Originalni naslov:
Kona fer i strid
Angleški naslov:
Woman at War
Sekcija:
PERSPEKTIVE

Država, letnica:
Islandija, Francija, Ukrajina , 2018
Trajanje filma:
101

Režija:
Benedikt Erlingsson

Scenarij:
Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson
Fotografija:
Bergsteinn Björgúlfsson
Glasba:

Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
islandščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Halldóra Geirharđsdóttir (Halla, Ása), Jóhann Sigurđarson (Sveinbjörn), Juan Camillo Roman Estrada (Juan Camillo), Jörundur Ragnarsson (Baldvin), Solveig Arnaldsdottir, Helga Braga Jónsdóttir (zaporniška paznica), Charlotte Břving (ženska v posvojitveni agenciji), Iryna Danyleiko (pevka v ukrajinskem zboru)
Nagrade:
Cannes 2018 – Teden kritike, Sydney 2018


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 17:00 Linhartova dvorana
ned., 11.11.2018 18:00 Maribox
tor., 13.11.2018 19:00 Kino Komuna
pet., 16.11.2018 19:00 Kino Metropol Celje
sob., 17.11.2018 16:45 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Navdihujoča zgodba o ženski, ki v skrbi za ohranitev neokrnjene islandske narave drzno bije bitko proti industriji aluminija.

Halla je petdesetletna ženska neodvisnega duha, ki za kuliso dnevne rutine živi dvojno. Na skrivaj je namreč tudi okoljevarstvena aktivistka, ki jo ljudje poznajo zgolj po vzdevku "Ženska z gore". Halla se bori proti lokalni industriji aluminija. Njena dejanja postajajo vse drznejša, saj ji uspe zaustaviti pogajanja med islandsko vlado in korporacijo, ki gradi novo talilnico. Ko pa začne načrtovati svoj največji podvig, prejme pismo, ki spremeni vse. Njeno prošnjo za posvojitev otroka so končno odobrili in zdaj jo v Ukrajini čaka majhna deklica. A preden bo opustila svojo vlogo rešiteljice islandske narave, bo izvedla še en, zadnji podvig in s tem industriji aluminija zadala usodni udarec.

"Film naj bi bil junaška pripovedka, umeščena v naš svet neposredne grožnje. Junaška pripovedka, predstavljena kot dogodivščina. Resna pravljica, povedana z nasmehom. Naša junakinja v tem svetu deluje kot nekakšna Artemida, zaščitnica nedotaknjenega in divjega. Soočena s hitro spreminjajočim se planetom sama prevzame vlogo rešiteljice matere Zemlje in njenih prihodnjih generacij." (Benedikt Erlingsson)

Nazaj