SL

  Mreža festivalov Jadranske regije predstavlja: ECOSCOPE: Skrivno življenje dreves, projekcija in panelna diskusija

  Združeni regionalni filmski festivali kot kolesje zelene spremembe in traj-nostnih praks: Pravi čas za ukrepanje je zdaj!

  V prizadevanju, da postanejo (še) bolj zelene in s skupnimi aktivnostmi prispevajo h krepitvi zavesti o varovanju narave in ekološki trajnosti, regionalne filmske manifestacije, združene v Mrežo festivalov Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival avtorskega filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi in Ljubljanski filmski festival predstavljajo enodnevni dogodek Ecoscope

  Prva izdaja projekta, ki združuje filmske projekcije in panelne diskusije na temo ekologije in trajnosti, bo pred-stavila dokumentarec Skrivno življenje dreves, osupljiv filmski sprehod po gozdu, ki bi lahko popolnoma spre-menil način gledanja na naravo, bo potekal v kinih v Sarajevu, Beogradu, Herceg Novem, Ljubljani in Zagrebu. Ljubljanska izdaja Ecoscopa bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v petek, 2. decembra, ob 19. uri. Projekciji bo sledil pogovor s strokovnjakom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, dr. Milanom Šinkom z Biotehniške fakultete. 

  Ste vedeli, da se drevje medsebojno sporazumeva in skrbi za potomstvo ter da s posebnimi mehanizmi opozar-ja druge primerke na sovražnike in živi v skladnih skupnostih? Utemeljen na istoimenski uspešnici New York Timesa, Washington Posta in Wall Street Journala s podpisom nemškega gozdarja, zaljubljenega v naravo in popularizatorja ekologije Petera Wohllebna, film Skrivno življenje dreves režiserja Jörga Adolpha gledalcem odkriva skrivnosti, ki jih v svojih globinah skrivajo evropski in svetovni gozdovi. 

  Danes ves planet govori o življenjskem okolju in ekologiji, a pogosto pozabljamo poslušati samo naravo. Wohlleben potuje z ene celine na drugo, da bi odkril in opisal skrivni svet gozdov. Model, ki regulira življenje dreves in rastlin, zaznamovan z železnim pravilom solidarnosti in kohezije, je ključ zavesti, ki ga ne moremo več odlagati. 

  Wohlleben je potoval na Švedsko, da vidi najstarejša drevesa na svetu, obiskal je tovarne v Vancouvru, ki razi-skujejo nove pristope k varovanju življenjskega okolja, in se pridružil demonstracijam ekoloških aktivistov po svetu. Usoda človeka in njegov obstanek na Zemlji sta tesno povezana z dobrim zdravjem velikih gozdov in prav sedaj je čas, da poskrbimo zanje.

  Festivali iz Mreže festivala Jadranske regije so že osvojili številne pozitivne prakse, ko gre za zavest o okolju in zmanjšanje ogljičnega odtisa, od omejitev uporabe papirja in plastike, recikliranja odpadkov, porabe energen-tov ter trajnostne rabe energije, a skupno sodelovanje v projektu Ecoscope jim bo dalo širši okvir za nadaljnji razmislek in uveljavljanje zelenih praks. Kot pomembno kolesje v družbenem življenju svojih skupnosti bodo festivali nadaljevali z doseganjem pozitivnih sprememb v svojih okoljih in si še naprej prizadevali za krepitev ekološke zavesti.

  Loading...