Alma Viva portugalske režiserke Kristel Alves Mera dobitnik nagrade občinstva Mreže festivalov Jadranske regije

  Podelitev nagrad je potekala na 28. Festivalu avtorskega filma; dobitnika je razglasil Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

  Dobitnik nagrade občinstva za najboljši film Mreže festivalov Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film Alma Viva Kristel Alves Mere iz Portugalske. Najboljši film je bil izbran z zbiranjem glasov občinstva Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala avtorskega filma, Mednarodnega filmskega festivala v Ljubljani in Filmskega festivala Herceg Novi kot tudi publike, ki je imela možnost ta film gledati po spletu, na VoD-platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

  Podelitev nagrad je potekala na 28. Festivalu avtorskega filma, zmagovalca pa je razglasil Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

  Igor Stanković, direktor Festivala avtorskega filma, je po razglasitvi povedal: »Mreža festivalov Jadranske regije je zelo pomemben segment, ki že drugo leto poteka v sklopu FAF. Misija festivalov v mreži je napredovanje vrednosti evropskega filma, talentov in vsega, kar nam različnost Evrope prinaša. Ta mreža je bila vzpostavljena na pobudo Jovana Marjanovića.«

  Kristel Alves Mera se je zahvalila za nagrado in po e-pošti sporočila: »Zelo sem srečna, da prejemam to nagrado. Ne delam filmov, da bi bili nagrajeni, ampak kadar se to zgodi, je zelo opogumljajoče. Velik pozdrav občinstvu vseh festivalov!«

  Cilj nagrade občinstva Mreže festivalov Jadranske regije – Adriatic Audience Award sta promocija in boljša vidnost evropskega filma, nagrada pa bo omogočila tudi, da bo film prikazan v kinematografih na območju nekdanje Jugoslavije.

  Film Alma Viva spremlja malo Salome, ki se, kot vsako leto, med počitnicami vrača v rodno vas v planinah Portugalske. Dekličin brezskrbni počitek prekinja nenadna babičina smrt. Medtem ko se odrasli prerekajo okoli organizacije pogreba, Salome preganja duh ženske, za katero trdi, da je čarovnica. Kristel Alves Mera se je izobraževala za igralko, a poklicno pot je začela kot gledališka režiserka. Potem je režirala prvi dokumentarni film na Zelenortskih otokih Som & Morabeza, zatem še enega v Angoli, Born in Luanda. Kratka igrana filma je snemala na Portugalskem: Sol Brancothen Campo de Víboras, prikazan na Canskem festivalu, in Invisível Herói. Alma Viva je njen prvi dolgometražni film.

  Avtor vizualne podobe nagrade občinstva Mreže festivalov Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985), akademski kipar in slikar.
  Loading...