SL

  Nagrade in žirije

  • Vodomec (Kingfisher)

   Nagrada režiserju najboljšega filma iz Perspektiv po izbiri žirije; podeljuje glavni pokrovitelj Telekom Slovenije d. d. 

   Žirija za nagrado vodomec 

   Zdravko Duša je po tolminski gimnaziji študiral angleški jezik in primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti. Po zaposlitvah na ČGP Delo in Studiu marketing Delo je nadaljnja tri desetletja služboval pri Cankarjevi založbi kot urednik leposlovja in humanistike. Kot prevajalec je v slovenščino posredoval predvsem ameriško in angleško dramatiko druge polovice 20. stoletja, seznam dopolnjuje nekaj pomembnih romanov tega obdobja. Ob scenarističnih delavnicah Pokaži jezik, ki jih je vodil nekaj let, je poskrbel tudi za izdajanje knjig priznanih avtorjev o scenaristiki. Kot scenarist, dialogist ali epizodni igralec je sodeloval v dokumentarnih in igranih filmih ter serijah. Njegova kratka zgodba Pa ravno tako je bilo je izhodišče za film Oroslan (2019) Matjaža Ivanišina.

   Marina Gumzi je v Ljubljani, Berlinu in Parizu študirala dramaturgijo, gledališke študije in filmsko produkcijo. Od l. 2013 je direktorica Zavoda Nosorogi (Playing Men, 2017; Zgodbe iz kostanjevih gozdov, 2019), raziskovalno usmerjene mikro produkcijske hiše, znotraj katere deluje kot producentka in avtorica. Med 2019 in 2020 je bila članica prve raziskovalne skupine podiplomskega programa Next Wave, v okviru katerega se je začela študijsko ukvarjati z novimi modeli filmske distribucije ter sodobnimi trendi produkcijskih in kuratorskih praks AV-medijev.

   Ženja Leiler, diplomirana literarna komparativistka in profesorica filozofije, je bila dolgoletna novinarka, kritičarka in urednica časnika Delo. Njeno novinarsko in kritiško delo je povezano s področji kulturne politike, družbe, filma, literature in gledališča. Oblikovala je idejno zasnovo štirinajstdnevnika za umetnost, kulturo in družbo Pogledi ter bila med letoma 2010 in 2013 tudi njegova odgovorna urednica. Za svoje novinarsko delo je prejela Jurčičevo nagrado. Bila je generalna direktorica direktorata za medije Ministrstva za kulturo ter je dejavno usmerjala pripravo filmske in medijske zakonodaje. Je avtorica knjige esejev Zapisi in zapiki, ki je bila nominirana za Rožančevo nagrado. Bila je tudi soavtorica razstave Ivan Cankar in Evropa – Od Shakespeara do Kafke. 

  • Nagrada FIPRESCI
  • Nagrada za najboljši kratki film
  • Nagrada Art kino mreže Slovenije
  Cankarjev dom
  Glavni pokrovitelj / Main sponsor
  Telekom Slovenije
  Partner festivala / Festival partner
  Medijski pokrovitelj / Media sponsor
   
   
  Ustanovitelj in glavni sofinancer kulturno-umetniškega programa CD / Founder and main co-funder of Cankarjev dom’s Arts & Culture programme
   
   
  S podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa / MEDIA With the support of Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union