Nagrada vodomec

    Režiserju najboljšega filma sklopa Perspektive (filmi novih avtorjev) nagrado podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije d. d.

    Alexander Horwath je kurator in pisec. Je nekdanji direktor Avstrijskega filmskega muzeja (2002–17) in Mednarodnega filmskega festivala na Dunaju – Viennale (1992–97). Leta 2007 je v Kasslu kuriral dokumentarni filmski program. S kritiko se je začel ukvarjati leta 1985, njegovi članki o filmu in drugih umetnostnih temah so bili objavljeni v več jezikih. O filmu predava na univerzah in kulturnih ustanovah doma in na tujem. Kot avtor ali urednik je izdal knjige o temah, kot so filmsko kuriranje, novi hollywoodski film, avantgardni film ter o ustvarjalcih, kot so Michael Haneke, Josef von Sternberg in Ruth Beckermann. Je član odbora Akademije lepih umetnosti na Dunaju in izvoljeni član Akademije umetnosti v Berlinu.
    Labina Mitevska je na igralsko pot stopila kot najstnica leta 1993, ko je v z zlatim levom nagrajenem filmu Pred dežjem Milča Mančevskega odigrala vlogo Zamire. Leta 1996 se je začelo uspešno sodelovanje z Michaelom Winterbottomom. Po filmu Dobrodošli v Sarajevu je igrala v njegovem Moja boš. Za te dosežke je bila leta 1998 uvrščena med vzhajajoče zvezde festivala Berlinale. Igralsko pot je z več kot dvajsetimi vlogami nadaljevala po Evropi ter snemala v Nemčiji, na Češkem, v Turčiji, Italiji, Bolgariji in Sloveniji. Leta 2001 je s sestro Teono in bratom Vukom ustanovila produkcijsko hišo Sisters and Brother Mitevski. Teonin novi film Bog obstaja, ime ji je Petrunija je bil premierno predstavljen v tekmovalnem programu Berlinskega filmskega festivala. 
    Sonja Prosenc je režiserka, scenaristka in producentka. Po končanem študiju se je udeležila delavnic Berlinale in Sarajevo Talents, soustanovila produkcijsko hišo Monoo, izbrali pa so jo tudi za sodelovanje v mednarodnem programu TorinoFilmLab. Njen kritiško hvaljeni in večkrat nagrajeni prvi celovečerec Drevo je bil leta 2016 slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja. Portal Cineuropa je Sonjo Prosenc leta 2016 uvrstil med osem najbolj obetavnih evropskih filmskih režiserk. Njen filmski jezik film cenijo tako filmoljubi kot poznavalci. Drugi celovečerec film Zgodovina ljubezni je bil premierno prikazan v tekmovalnem sporedu filmskega festivala v Karlovih Varih leta 2018, kjer je prejel posebno omembo žirije. Zgodovina ljubezni je avtoričin drugi film, ki se je potegoval za tujejezičnega oskarja.