SL

  Jadranska festivalska mreža

  Sarajevski filmski festival (SFF), vodilni tovrstni jugovzhodne Evrope, je leta 2020 vzpostavil mrežo festivalov, ki delujejo na ozemlju skupnega jezika nekdanje Jugoslavije (s podporo sklopa MEDIA programa Ustvarjalna Evropa). Poleg SFF je mreža sprva združevala vidnejše festivale Hrvaške (Zagrebški filmski festival – ZFF), Črne gore (Črnogorski / Hercegovski filmski festival – MFF) in Srbije (Festival avtorskega filma – AFF). Ob strateškem načrtu mreže, ki predvideva geografsko razširitev na druga ozemlja nekdanje Jugoslavije, se v letu 2022 Jadranski mreži pridružuje peti partner iz Slovenije (Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe). Čeprav se festivali razlikujejo po obsegu in programiranju, so enotni v prizadevanju za promocijo in pretok evropskih avdio-vizualnih vsebin in nadarjenih filmskih ustvarjalcev. 

  Vodilna načela, oblikovana v zadnjih dveh letih: visoka raven solidarnosti do filmskih ustvarjalcev; uvajanje partnerskega sodelovanja med festivali, ki omogoča kroženje vsebin in promocijo evropskih talentov; spodbujanje finančnega izkoristka filmskih del za zagotovitev ustrezne monetizacije/donosa; zagotovitev več delovnih mest za strokovnjake v festivalskem sektorju in bolj trajnostne prakse v naši redni dejavnosti. 

  Ne le v naši regiji, temveč po vsej Evropi so manjši filmski festivali postali vodilna alternativna metoda številnih evropskih filmov za finančni izkoristek. Delovanje v tem okolju zahteva, da festivali prevzamejo vlogo neodvisnih distributerjev, edini način za dosego ekonomičnosti obsega pa sta sodelovanje in partnerstvo po vsej regiji.  

  Projekt Jadranske mreže predstavlja strateško partnerstvo, namenjeno krepitvi kroženja in promocije neodvisnih evropskih filmov in nadarjenih ustvarjalcev v skupni jezikovni regiji z omejenim dostopom do visokokakovostnih filmskih vsebin. Namen tega partnerstva je spodbuditi ohranjanje starega in razvijanje novega občinstva ter nadgraditi splošne organizacijske in operativne zmogljivosti partnerjev z uvedbo najnovejših tehnoloških izboljšav. 

  Med številnimi skupnimi projekti, ki jih bo mreža izvedla v letu 2022, je tudi izbor štirih evropskih filmov, ki prihajajo iz držav z manjšo produkcijsko zmogljivostjo (Portugalska, Gruzija, Romunija, Nizozemska); ti filmi bodo predvajani na vseh petih festivalih, kjer bodo lokalni obiskovalci glasovali za nagrado občinstva. Konec leta bo po zaključenem ciklu in preštetih glasovih z vseh festivalov razglašen zmagovalec, ki bo prejel finančno podporo za distribucijo filma v regiji. 

  Nakup vstopnic in ogled filmov VOD

  Nakup filmov filmi Alma Viva, Vlažen prod in Intregalde za ogled z VOD je možen prek spletne strani Kino Meeting Point

  Glasovanje za najboljši film Jadranske festivalske mreže

  Film

  Ocena

  Rožnata luna / Pink Moon

  4,52

  Alma Viva /Alma Viva

  4,30

  Vlažen prod / Wet Sand

  4,22

  Intregalde / Intregalde

  3,67