EN
  ×

  Warning

  JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]\images\events\odprtje_festivala__13__11__2019

  ×

  Notice

  There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

  Odprtje festivala

  13. 11. 2019

  Letošnjo otvoritveno slovesnost je povezoval igralec Matej Puc, za glasbeni nastop je poskrbel duo Silence, tokrat sicer v tričlanski zasedbi, saj se jima je na odru pridružil še en pianist. Navzoče so nagovorili častni pokrovitelj letošnjega Liffa, predsednik republike Borut Pahor, ki je izročil generalni direktorici Cankarjevega doma Uršuli Cetinski »pisno zahvalo v imenu sebe, države in naših ljudi« »za prihodnost«, je še dejal, Cetinski pa dodala, da ji zahvala veliko pomeni in da je izvrstna spodbuda za nadaljnih trideset let znamenitega filmskega festivala. Tudi Simon Popek si je zaželel nadaljnjih trideset let, četudi morda ne prav vseh z njim na čelu, je še šaljivo dodal, s čimer je spravil občinstvo v bučen smeh. Cetinski je v nadaljevanju počastila ustanoviteljico in prvo direktorico Ljubljanskega filmskega festivala Jelko Stergel s priznanjem Cankarjevega doma za zasluge pri razvoju in promociji filmske umetnosti. Stergel je v svojem nagovoru izpostavila ključno mesto vizije in optimizma ter volje, ki so bila bistvenega pomena pri pridobivanju somišljenikov najprej pri reviji Ekran in nato vse širše do današnjega uglednega položaja festivala. Zbrane je nagovoril tudi režiser in scenarist filma Tomasso Abel Ferrara, z njim se je pogovarjala novinarka Patricija Maličev. Občinstvo je ta ekscentrični filmar spravljal v smeh s svojim neobičajnim smislom za humor, med drugim se je zahvalil Titu, če je ta zgradil čudovito Linhartovo dvorano, s svojim živahnim nastopom je pokazal, da je povsem suveren in domač na festivalski sceni, tudi z izjavo, da ne želi pred projekcijo nikomur pretirano zbujati pričakovanj, nenazadnje da gre zgolj za film. Zbrane je po videu nagovoril tudi glavni igralec Willem Dafoe, ki je blestel v antijunaški vlogi, treba pa bi bilo pohvaliti tudi direktorja fotografije Petra Zeitlingerja, čigar prispevek je ob Dafoejevem nastopu vsekakor vodilni atribut kontroverznega otvoritvenega filma letošnjega Liffa.

  Zapisala Nataša Šušteršič


  Po uvodni slovesnosti jubilejnega 30. Ljubljanskega filmskega festivala Liffe so se obiskovalci pomaknili v Klub CD, kjer so jih pričakali okusni prigrizki in pijača. V sproščenih in nalezljivo plesnih ritmih DJ Nati Katchi in Shu Shu smo pri pogovorih o današnji filmski beri in ogledih, načrtovanih za naslednje festivalske dni, lahko opazili številne znane obraze, med drugimi generalno direktorico Cankarjevega doma Uršulo Cetinski, programskega vodjo festivala Simona Popka in nekaj festivalskih filmarjev, med njimi soscenaristko madžarskega filma Gospodov glas Zsófio Ruttkay. Med obiskovalci so bili tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, umetnostni zgodovinar in kritik Milček Komelj, novinarka in umetnostna zgodovinarka Majda Širca, režiser Karpo Godina, režiser in igralec Franci Kek, igralec radijski voditelj Jure Longyka, pisateljica Erica Johnson Debeljak, filmska kritika Tina Poglajen in Matic Majcen, novinar Marko Crnkovič, blogerka in profesorica nemščine Natalija Pihler ter fotograf Fulvio Grisoni.

  Zapisal Andraž Jež
  Foto Iztok Dimc
  {gallery}events/odprtje_festivala__13__11__2019{/gallery}