NAZAJ
Evropa na kratko - 1. sklop
Originalni naslov:
/
Angleški naslov:
Europe in short - 1. Program
Sekcija:
EVROPA NA KRATKO
Država, letnica:
/
Trajanje filma:
93
Režija:
/
Scenarij:
/
Fotografija:
/
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
/
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
/
Nagrade:
/

Deli povezavo
Opis:
Avenija Patision
Leoforos Patision
R: Thanasis Neofotistos; Grčija, 2018; 13'
Yannijeva mama je na poti na avdicijo za vlogo Shakespearjeve Viole, ko ugotovi, da je njen sin ostal sam doma. S številnimi telefonskimi klici skuša med prečkanjem najbolj kontroverznega dela Aten, avenije Patision, uskladiti svoje najpomembnejše življenjske vloge.

Brez naslova (zažgana guma na asfaltu, 2018)
Untitled (burned rubber on asphalt, 2018)
R: Tinja Ruusuvuori; Finska, 2018; 20'
Film se z dobro mero humorja nameni raziskati srhljiv fenomen: skrivnostne sledove gum na cestiščih. Režiserka se ogne vzorcem klasičnega dokumentarca ter ustvari ironično in nadrealistično delo, ki se dotakne tudi vprašanj človečnosti.

Potop
The Flood
R: Kristijan Krajnčan; Slovenija, 2019; 15'
Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom.

Mačji dnevi
Neko no Hi
R: Jon Frickey; Nemčija, 2018; 11'
Ko Jiro nenadoma izgubi apetit in željo po palačinkah, postane njegovemu očetu jasno, da je z njim nekaj narobe. Zdravnica hitro najde razlog: Jijo ima mačjo gripo. Ilustrator Jon Frickey s čudovitimi podobami naniza nevsakdanjo, a obenem domačno zgodbo.

Eksces bo naša odrešitev
Excess Will Save Us
R: Morgane Dziurla-Petit; Švedska, Francija, 2019; 14'
Francosko mestece prejme teroristično grožnjo, ki sproži paniko in razkrije globoko zakoreninjene psihoze. Tragikomičen preplet nesporazumov, nezanesljivi pričevalci, navdušenje in dvoličnost se stopnjujejo v zabavno in strašljivo zrcalo skrajne desnice.

Sodobno gibanje
Mudanza contemporánea
R: Teo Guillem; Španija, 2019; 20'
Naslanjači, podplati, jogiji, metle, roke, spomini, plastika. Množica predmetov oživi, zapleše in se zavrti v bizarni koreografiji.