NAZAJ
Vitalina Varela
Originalni naslov:
Vitalina Varela
Angleški naslov:
Vitalina Varela
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Portugalska, 2019
Trajanje filma:
124
Režija:
Pedro Costa
Scenarij:
Pedro Costa, Vitalina Varela
Fotografija:
Leonardo Sim?es
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
portugalščina
koda za glasovanje:
P
Igrajo:
Vitalina Varela, Ventura, Manuel Tavares Almeida, Francisco Brito, Imídio Monteiro, Marina Alves Dimingues
Nagrade:
Locarno 2019 (najboljši film, najboljša igralka, posebna omemba ekumenske žirije), Chicago 2019, Toronto 2019

Deli povezavo
Opis:
Zlati leopard letošnjega filmskega festivala v Locarnu. Bolečine polna življenjska zgodba 55-letne igralke z Zelenortskih otokov, umišljeno podana skozi njeno lastno igralsko stvaritev, je posneta v zavetju noči in navdihnjena s Caravaggiovimi podobami.
Igralka Vitalina Varela prispe v Lizbono, da bi se poslovila od svojega moža, ki je pred petindvajsetimi leti v želji po boljšem življenju zapustil Zelenortske otoke. Žal prepozno, saj je bil pokopan tri dni pred njenim prihodom. To spoznanje jo navda z bolečino in obupom, ki grozita z zlomom njenega telesa. A Vitalina ne kloni. Kljub občutkom, ki jo prežemajo, zbira sledove življenja človeka, ki ga skorajda ni več poznala, in se spominja njunih skupnih projektov, ki se nikoli ne bodo uresničili.

"Obstaja veliko sledi preteklosti, ki pripadajo samo prebivalcem Zelenortskih otokov, Vitalini ali Venturi, na splošno tej skupnosti. Govorim o ljudeh, ki danes živijo v pozabi, na mračnem obrobju družbe; ljudeh, ki so za svoje delo manj plačani, ki so pozabljeni, spijo na ulici, pretepeni ali mučeni. Kinematografija lahko te ljudi zaščiti, se za del tega položaja v njihovem imenu maščuje, samo z vsesplošnim prikazovanjem tega filma." (Pedro Costa)