NAZAJ
Obtožujem!
Originalni naslov:
J'accuse
Angleški naslov:
An Officer and a Spy
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, Italija, 2019
Trajanje filma:
126
Režija:
Roman Polanski
Scenarij:
Roman Polanski, Robert Harris
Fotografija:
Pawel Edelman
Glasba:
Alexandre Desplat
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Jean Dujardin (Picquart), Louis Garrel (Alfred Dreyfus), Emmanuelle Seigner (Pauline Monnier), Grégory Gadebois (Henry), Hervé Pierre (general Gonse), Wladimir Yordanoff (general Mercier), Didier Sandre (general Boisdeffre), Melvil Poupaud (Maître Labori), Eric Ruf (Sandherr), Mathieu Amalric (Bertillon), Laurent Stocker (general de Pellieux), Vincent Perez (Maître Leblois)
Nagrade:
Benetke 2018 (velika nagrada žirije, nagrada FIPRESCI)

Deli povezavo
Opis:
Roman Polanski po več kot desetletju svoj pogled ponovno usmerja v preteklost in prikaže razplet enega največjih političnih škandalov v francoski zgodovini. Velika nagrada žirije v Benetkah.
5. januarja 1895 obetavnemu oficirju Alfredu Dreyfusu zaradi vohunjenja za Nemčijo odvzamejo vojaški čin, ga obsodijo na dosmrtno ječo in ga pošljejo na Hudičev otok. Njegovemu ponižanju je priča tudi Georges Picquart, novi vodja vojaške obveščevalne enote, ki je dokazala Dreyfusovo krivdo. Ko Picquart odkrije, da zaupne informacije še vedno uhajajo na nemško stran, se znajde v nevarnem labirintu prevar in korupcije, ki ogrožajo ne samo njegovo čast, temveč tudi njegovo življenje.

"V rani mladosti sem videl ameriški film Življenje Emila Zolaja. Presunil me je prizor, v katerem je bil častnik Dreyfus onečaščen. Celo tako dolgo nazaj sem si dejal, da bi nekega dne lahko ustvaril film o tej strašni zgodbi. /.../ Velike zgodbe pogosto vodijo v odlične filme, in Dreyfusova afera je izjemna zgodba. Zgodba po krivem obtoženega človeka vedno prevzame, vendar je tematika tudi zelo aktualna, glede na porast antisemitizma." (Roman Polanski)