NAZAJ
O neskončnosti
Originalni naslov:
Om det oändliga
Angleški naslov:
About Endlessness
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Švedska, Nemčija, Norveška, 2019
Trajanje filma:
78
Režija:
Roy Andersson
Scenarij:
Roy Andersson
Fotografija:
Gergely Pálos
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
švedščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Martin Serner (duhovnik), Jessica Louthander (pripovedovalka), Tatiana Delaunay in Anders Hellström (leteci par), Jan Eje Ferling (moški na stopnicah), Bengt Bergius (psihiater), Thore Flygel (zobozdravnik)
Nagrade:
Benetke 2019 (najboljši režiser), Toronto 2019

Deli povezavo
Opis:
Refleksija človeškega življenja v vsej njegovi lepoti in krutosti, veličastnosti in banalnosti. Nagrada za najboljšo režijo v Benetkah.
Švedski režiser Roy Andersson nam znova predstavlja film, po katerem tavamo kot v sanjah, skozi njih pa nas nežno vodi pripovedovalka, ki spominja na Šeherezado. Bežni trenutki vsakdanjosti so pri tem enako pomembni kot prelomni zgodovinski dogodki: objet par lebdi nad porušenim Kölnom, oče se med deževno potjo na rojstnodnevno zabavo ustavi, da bi zavezal vezalke svoji hčeri, najstnice zaplešejo pred barom, poražena vojska koraka proti zaporniškemu taborišču. Film, ki je hkrati oda in žalostinka, nam ponuja kalejdoskop vsega, kar je neizpodbitno človeško. Neskončna zgodba o ranljivosti našega obstoja.

"Želel sem izpostaviti lepoto bivanja, življenja. Vendar v ta namen potrebujemo kontrast. Prikazati moramo slabo, kruto stran bivanja. Če se na primer ozremo k zgodovini umetnosti, je veliko slik zelo tragičnih. Čeprav ponazarjajo krute in žalostne prizore, pa so umetniki z dejanjem slikanja nekako premestili energijo in ustvarili upanje." (Roy Andersson)