NAZAJ
Jaz sem Frenk
Originalni naslov:
Jaz sem Frenk
Angleški naslov:
I am Frank
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Slovenija, Hrvaška, Makedonija, 2019
Trajanje filma:
98
Režija:
Metod Pevec
Scenarij:
Metod Pevec, Ivo Trajkov
Fotografija:
Marko Brdar
Glasba:
Mate Matišić
Podnapisi:
angleščina
Jezik:
slovenščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Janez Škof (Frenk), Valter Dragan (Brane), Katarina Cas (Ines), Mojca Partljic (Milka), Mojca Ribic (mati), Silva Cušin (Marjuta), Anja Novak (Sabina), Radko Polic (ocetov prijatelj), Uroš Smolej (Branetov odvetnik), Primož Pirnat (izvršitelj), Davor Janjic (Hasib), Maja Sever (sodnica), Nina Valic (Boža), Maruša Majer (policistka)
Nagrade:
FSF Portorož 2019

Deli povezavo
Opis:
Tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi.
Frenk zamudi na očetov pogreb. Ni mu dosti mar, saj je oče njega in brata zapustil, ko sta bila še majhna. Na zapuščinski razpravi se izkaže, da je na njegovem švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, zvest svojim luzerskim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine - denar je očitno ostanek tranzicijskega ožemanja narodovega bogastva. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številna družbena nesoglesja sodobne Slovenije.

"Čeprav je Frenk zgolj izmišljen glavni junak, je nekega dne skoraj dobesedno potrkal na moja vrata. Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu lahko uprl z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. /.../ Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in veliki začetnicami, pa tudi z drugimi imeni." (Metod Pevec)