NAZAJ
Sreča
Originalni naslov:
Le bonheur
Angleški naslov:
Happiness
Sekcija:
RETRO: AGNES VARDA
Država, letnica:
Francija, 1965
Trajanje filma:
79
Režija:
Agnes Varda
Scenarij:
Agnes Varda
Fotografija:
Claude Beausoleil, Jean Rabier
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Jean-Claude Drouot (François), Claire Drouot (Thér?se), MarieFrance Boyer (Emilie)
Nagrade:
nagrada Louisa Delluca 1965, Berlinale 1965 (srebrni medved), nagrada Davida O’Selznicka

Deli povezavo
Opis:
Film, ki je ob premieri šokiral kritike z "nemoralnostjo" glavnega lika. Filozofska obravnava vprašanj o sreči, njenem pomenu in iskanju.
Mladi François je poročen s Thér?se, s katero ima majhna otroka in živi srečno, preprosto, ljubezni polno. Kljub temu François postane prepričan, da bi lahko bil še bolj srečen, kot je, če bi osvojil še lepo poštno uslužbenko Émilie. Z njo se začne videvati ob popoldnevih, z ženo pa ob večerih, kar slednjo prižene na rob obupa. Film je posnet "v barvah sreče", pri čemer se je Agnes Varda navdihovala pri impresionistih.

"Kaj sreča zares pomeni? Je kdo alergičen na srečo? Kako dolgo lahko v življenje sprejemamo nesrečne dogodke in smo še srečni? Nisem se vprašala: 'če zrežiram tako, da mu žena umre, bo še vedno srečen?' Globoko v sebi pa sem se spraševala: 'Kaj je pomen sreče, te potrebe po njej, zmožnosti za srečo? Kaj je ta neopisljiva in malce grozljiva stvar?' … Odzivi gledalcev so menda zelo siloviti in nasprotujoči si. Nekateri moški zapustijo dvorano srečni kot še nikoli, sproščeni in umirjeni . . . Drugi se počutijo kot pretepeni in komajda sposobni hoje . . . Nekatere ženske ven prijokajo ali se počutijo zares bedno." (Agnes Varda)