NAZAJ
Jacquot iz Nantesa
Originalni naslov:
Jacquot de Nantes
Angleški naslov:
Jacquot de Nantes
Sekcija:
RETRO: AGNES VARDA
Država, letnica:
Francija, 1991
Trajanje filma:
118
Režija:
Agnes Varda
Scenarij:
Agnes Varda, Jacques Demy
Fotografija:
Patick Blossier, Agnes Godard, Georges Strouvé
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Philippe Maron (Jacquot 1), Edouard Joubeaud (Jacquot 2), Laurent Monnier (Jacquot 3), Brigitte de Villepoix (mama), Daniel Dublet (Yvon 1), Clémant Delaroche (Yvon 2)
Nagrade:
Cannes 1991, Toronto 1991, New York 1991

Deli povezavo
Opis:
Filmsko posvetilo Agnes Varda njenemu možu, Jacquesu Demyju, ki ga je začela snemati, ko je leta 1990 umiral za aidsom. Biografski film pripoveduje skozi anekdote iz njegove mladosti, izseke iz njegovih filmov ter ganljive in poetične dokumentarne posnetke Demyja pred smrtjo.
Bodoči režiser Jacques Demy odrašča v ljubeči družini v Nantesu konec tridesetih let 20. stoletja. Njegov oče dela kot avtomehanik, mama pa je frizerka. Mladega Jacquesa - Jacquota - ne glede na družbene razmere, tudi med nemško okupacijo, navdušujejo lutke, gledališče in predvsem film, zato si takoj, ko lahko, kupi kamero. Njegov oče bi rad, da bi tudi on postal avtomehanik, Jacquot pa si takoj, ko malo odraste, najbolj želi v Pariz, kjer bi lahko študiral film …

"Skupaj sva bila 32 let, poročena sva jih bila 28, med prepiri in ljubeznijo. … Film je igran, vendar se večinoma neposredno ukvarja z Jacquesovimi spomini, ki mi jih je dovoli uporabiti. Napisala sem dialog in prizore. Morda sem se spustila onkraj tistega, kar bi bil ustvaril sam, vendar mi je dovolil posneti igrani film. Vseeno sem se trudila, da bi bil čim bolj podoben njegovemu - kopala sem po lastnem spominu, kot bi bila on. Zato sem se odločila za zelo bizaren medijski pristop za stik s svetom mrtvih, čeprav je bil tedaj še vedno živ, prihajal je na snemanje, videl je večino filma." (Agnes Varda)