NAZAJ
Cléo od petih do sedmih
Originalni naslov:
Cléo from 5 to 7
Angleški naslov:
Cléo de 5 a 7
Sekcija:
RETRO: AGNES VARDA
Država, letnica:
Francija, Italija, 1962
Trajanje filma:
90
Režija:
Agnes Varda
Scenarij:
Agnes Varda
Fotografija:
Paul Bonis, Alain Levent, Jean Rabier
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Corinne Marchand (Cléo), Antoine Bourseiller (Antoine), Dominique D’Avray (Angčle), Dorothée Blank (Dorothée), Michel Legrand (Bob), José-Luis de Vilallonga (ljubimec), Loye Payen (Irma), Lucienne Marchand (taksistka)
Nagrade:
Cannes 1962, Benetke1962, nagrada Méličs 1962

Deli povezavo
Opis:
V svojem, verjetno najslovitejšem filmu Agnes Varda raziskuje, kako je biti ženska: kako ženske vidijo svet, kako svet vidi njih. V filmu, ki uživa v kršenju pravil filmske pripovedi in v eno glavnih vlog postavi Pariz, bežno nastopita tudi Jean-Luc Godard in Anna Karina.
Mlada pevka Cléo se mora nenadoma soočiti z dejstvom, da je morda zbolela za rakom; medtem ko čaka na izvide preiskave, jo v skoraj resničnem času spremljamo, kako se potika po Parizu ter se srečuje z znanci in neznanci. Pariz nastopa kot mesto ogledal: Cléo gleda obraze, izložbe in v njih vidi lasten odsev. Na poti postopoma odvrže maske vraževerja, narejene spogledljivosti, feminilnosti in druge družbene atribute ženskosti ter začne odkrivati samo sebe in svoje možnosti za ljubezen.

"Celotna dinamika filma se osredinja na trenutek, ko ta ženska zavrne vlogo klišeja, na trenutek, ko ne želi biti več predmet pogleda, temveč želi gledati druge in postane gledajoči subjekt. … Film Cléo je izrazil, in po moje še vedno izraža, iskanje identitete mlade ženske in to je vedno prvi korak k uveljavitvi osebnega feminizma." (Agnes Varda)