NAZAJ
Vas na obali
Originalni naslov:
La Pointe-Courte
Angleški naslov:
La Pointe-Courte
Sekcija:
RETRO: AGNES VARDA
Država, letnica:
Francija, 1955
Trajanje filma:
86
Režija:
Agnes Varda
Scenarij:
Agnes Varda
Fotografija:
Louis Soulanes, Paul Soulignac, Louis Stein
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Philippe Noiret (he), Silvia Montfort (she), La Pointe Courte residents
Nagrade:
Cannes 1955, Bruselj 1955, Pariz 1955

Deli povezavo
Opis:
Prvenec Agn?s Varda, ki ga je posnela, čeprav dotlej sploh ni gledala filmov. Po za tiste čase nenavadnem pol igranem, pol dokumentarnem filmu so se zgledovali francoski novovalovci in drugi ustvarjalci - od Chabrola, Truffauta in Godarda do Bergmana.
Mlada moški in ženska se odločita, da bosta nekaj dni preživela v La Pointe Courte, da bi videla, ali naj sploh še ostaneta skupaj. Lokalni ribiči bežijo pred mestnimi oblastmi; v številni družini umira otrok; mlada ljubimca se srečujeta kljub nasprotovanju staršev. Varda je odraščala blizu vasice iz filma - rabo avtobiografskih elementov skupaj z mešanjem dokumentarnega in igranega ter estetike neorealizma in visoke kulture je pozneje posvojil francoski novi val.

"Med snemanjem La Pointe Courte sem imela jasno vizijo izpostaviti temi, ki nista nujno protislovni, vendar sta sopostavljeni pomenili vzajemno izključujoči vprašanji. To sta: par, ki preizprašuje svoje razmerje in, po drugi strani, vasica med kolektivnim reševanjem težav. … Prizadevala sem si prikazati paralizo zakoncev, dozdevno nezmožnih osvoboditi se intelektualnih in čustvenih težav ter zato nesposobnih razmisleka o svoji naklonjenosti do kakršne koli skupine. … Predstavila sem par v krizi, ne samo medsebojni, temveč v smislu njune nezmožnosti povezati se z drugimi." (Agn?s Varda)