NAZAJ
Spomini na nerazvitost
Originalni naslov:
Memorias del subdesarrollo
Angleški naslov:
Memories of Underdevelopment
Sekcija:
FOKUS: KUBANSKI FILM 60
Država, letnica:
Kuba, 1968
Trajanje filma:
97
Režija:
Tomas Gutirrrez Alea
Scenarij:
Edmundo Desnoes, Tomás Gutiérrez Alea
Fotografija:
/
Glasba:
Leo Brouwer
Podnapisi:
nemščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Sergio Corrieri (Sergio Carmona Mendoyo), Daisy Granados (Elena), Eslinda Núńez (Noemi), Omar Valdés (Pablo), René de la Cruz (Elenin brat)
Nagrade:
Karlovi Vari 1968 (nagrada FIPRESCI)

Deli povezavo
Opis:
Režiser v svojem bržkone najbolj drznem filmu izvrstno poustvari negotovost, ki je v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja zavladala na Kubi.
Po invaziji v Prašičjem zalivu pisatelj Sergio sklene ostati na Kubi, medtem ko njegova žena s starši pobegne v Miami. A ko se naposled znajde sam v "krasnem novem svetu", se prelevi v ciničnega in kritičnega opazovalca sprememb, ki jih je prinesla revolucija. Dan za dnem pohajkuje po havanskih ulicah in išče žensko družbo, ob tem pa se nenehno predaja spominom in nostalgiji.

"S svojimi temeljnimi protislovji nas Sergio lahko pripelje do zavestnega razumevanja, kaj nerazvitost pomeni v gospodarskem, kulturnem in ideološkem smislu /.../. Sergio ne zmore doumeti vrednot, ki podčrtujejo porajajoči se svet, in je zato poražen. V poglobljenem pomenu je Sergio tisti, ki se zdi nerazvit v svetu okoli njega, svetu revolucije." (Tomás Gutiérrez Alea)