NAZAJ
Smrt birokrata
Originalni naslov:
La muerte de un burócrata
Angleški naslov:
Death of a Bureaucrat
Sekcija:
FOKUS: KUBANSKI FILM 60
Država, letnica:
Kuba, 1966
Trajanje filma:
85
Režija:
Tomas Gutirrrez Alea
Scenarij:
Alfredo L. Del Cueto, Tomás Gutiérrez Alea
Fotografija:
Ramón F. Suárez
Glasba:
Leo Brouwer
Podnapisi:
nemščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Salvador Wood (nečak), Silvia Planas (teta), Manuel Estanillo (birokrat), Omar Alfonso (Cojimar)
Nagrade:
Karlovi Vari1966 (posebna nagrada žirije)

Deli povezavo
Opis:
Kafkovska satira o absurdnosti birokratskih postopkov je obenem tudi režiserjevo posvetilo mojstrom nemih filmskih komedij.
Po smrti izumitelja, ki se je domislil stroja za množično izdelavo spomenikov kubanskega pesnika in narodnega heroja Joséja Martíja, se pokojnikova žena in nečak izgubljata v neskončnih labirintih absurdnih birokratskih postopkov. Prizadevata si pridobiti dovoljenje za izkop izumiteljevega trupla, kajti pokopali so ga s sindikalno člansko izkaznico v žepu, brez katere pa vdova ne more do njegove pokojnine.

"Smrt birokrata /.../ je prav toliko izdelek filmskega ustvarjalca kot družbena satira. Gutiérrez Alea si za zgodbo o dobrodušnem, ne posebno bistrem mladeniču, ki si prizadeva priskočiti na pomoč nedavno ovdoveli teti, veselo sposodi slog raznovrstnih filmskih komikov, vključno s Chaplinom, policisti studia Keystone ter Stanom in Oliom. /.../ Gutiérrezu Aleu izjemno spretno uspe zasnovati komedijo, katere burkaška norčavost prevlada nad ogorčenostjo." (Vincent Canby, The New York Times)