NAZAJ
O, čudovita noč
Originalni naslov:
O Beautiful Night
Angleški naslov:
O Beautiful Night
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Nemčija, 2019
Trajanje filma:
89
Režija:
Xaver Böhm
Scenarij:
Xaver Böhm, Ariana Berndl
Fotografija:
Jieun Yi
Glasba:
Paul Eisenach
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina, korejščina, ruščina
koda za glasovanje:
D
Igrajo:
Noah Saavedra (Juri), Marko Mandic (Smrt), Vanessa Loibl (Nina), Karin Neuhäuser (Frida), Elmar Gutmann (sosed Hans)
Nagrade:
Berlinale 2019, Lucca 2019 (nagrada študentske žirije), Amsterdam Imagine 2019 (najboljši evropski film)

Deli povezavo
Opis:
V nenavadni nočni odisejadi mladega glasbenika in skrivnostnega neznanca, polni mračnih čarobno-sanjskih podob, zaznamovanih s človekovo minljivostjo, je eno glavnih vlog odigral slovenski igralec Marko Mandić.
Juri je mladi glasbenik, ki se boji smrti. Prav zato ga črni krokar, ki ga spremlja na vsakem koraku, še posebej vznemiri. Neke noči spozna skrivnostnega neznanca z vzhodnoevropskim naglasom, ki trdi, da je Smrt. Skupaj začneta tavati po temačnih ulicah, labirintih gokart stez in mračnih beznicah, kjer se skrivajo uživalci opija. V enem izmed nočnih klubov Juri spozna privlačno Nino, ki se jima pridruži na tem nenavadnem popotovanju, na katerem se prepletajo svetloba neonskih luči, groteskne podobe ter filozofska vprašanja o ljubezni in smrti.

"Strah pred smrtjo je od nekdaj močno občuten v mojem življenju, zato sem želel posneti iskren film, nekaj zelo osebnega. Poleg tega odraščanje nekako zaduši čarobnost, ker vse postane rutina in izgubi privlačnost. Zato sem se vnovič hotel poglobiti v ta občutek odkritja čarobnosti, in ta prostor mi predstavlja noč, ko so stvari bolj nepredvidljive in v bistvu skrivnostne." (Xaver Böhm)