NAZAJ
Odpelji me na lepše
Originalni naslov:
Take Me Somewhere Nice
Angleški naslov:
Take Me Somewhere Nice
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Bosna in Hercegovina, Nizozemska, 2019
Trajanje filma:
91
Režija:
Ena Sendijarević
Scenarij:
Ena Sendijarević
Fotografija:
Emo Weemhoff
Glasba:
Ella van der Woude
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
bosanščina, angleščina, norveščina
koda za glasovanje:
C
Igrajo:
Sara Luna Zorić (Alma), Lazar Dragojević (Denis), Ernad Prnjavorac (Emir), Sanja Burić (mama), Jasna Đuričić (Jovana)
Nagrade:
Rotterdam 2019 (posebna omemba), Sarajevo 2019 (srce Sarajeva)

Deli povezavo
Opis:
Razigran film ceste, v katerem se bosansko dekle, ki je otroštvo preživelo na Nizozemskem, ob obisku domovine sooči z lastnimi koreninami in na pragu odraslosti doživi nepozabno pustolovščino.
Alma, ki je odraščala na Nizozemskem, se bliža polnoletnosti. Očeta, ki živi v Bosni, skorajda ne pozna, zato se ob novici o njegovi hudi bolezni odloči, da ga bo obiskala v tamkajšnji bolnišnici. To pomeni, da bo prvič obiskala tudi svojo domovino. Na potovanju v notranjost Bosne naj bi jo spremljal bratranec Emir, ki pa ne kaže pretiranega navdušenja. Na srečo je tu Denis, privlačen in nadvse ustrežljiv Emirjev prijatelj, ki v trenutku pritegne Almino pozornost. Skupaj se odpravijo na nepozabno vožnjo, polno nepredvidljivih prigod, ki ljubezen in prijateljstvo postavijo na preizkušnjo.
"Želela sem uporabiti humor in tehniko odtujitve za predstavitev gledalcu, da je svet, ki ga gradim, skonstruiran. Ko si film ogledate, ne vidite socialnorealističnega sveta. V današnjem času, ko je kamera vsakomur dostopna, je vedno bolj pomembno, da filmski ustvarjalec svet skonstruira. Tako gledalec lahko vzpostavi razdaljo in v odnosu na konstrukt razmisli o resničnem svetu. Ne trdim, da je naš svet čudovit, pravim le: 'Hej, ta svet je čisto absurden, okej?' Torej lahko ustvarimo drugo različico, ker ni treba, da je takšen." (Ena Sendijarević)