NAZAJ
Življenje je žvižganje
Originalni naslov:
La vida es silbar
Angleški naslov:
Life is to Whistle
Sekcija:
FOKUS: KUBANSKI FILM 60
Država, letnica:
Kuba, Španija, 1998
Trajanje filma:
106
Režija:
Fernando Pérez
Scenarij:
Eduardo del Llano Rodríguez, Fernando Pérez Valdés
Fotografija:
Raúl Pérez Ureta
Glasba:
Edesio Alejandro
Podnapisi:
nemščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Claudia Rojas (Mariana) Coralia Veloz (Julia), Luis Alberto García (Elpidio Valdes), Juan Manuel Reyes (Ismael), Rolando Brito (dr. Fernando)
Nagrade:
Havana 1998 (zlata korala)

Deli povezavo
Opis:
Nadrealistična filmska pripoved o treh Kubancih, ki jih razjedajo notranji spori, je obenem tudi metafora za negotovost, v kateri se je znašla kubanska družba ob somraku Castrove vladavine.
Na dan svete Barbare se v Havani prepletejo življenja treh neznancev: Marine, nimfomanske baletke, ki se zaobljubi, da se bo odrekla ljubimcem, če bo le dobila vlogo Giselle, Julie, ki ji postane slabo vsakokrat, ko sliši besedo "seks", in glasbenika Elpidia, ki se zaplete v razmerje z nemško okoljevarstvenico. Njihove zgodbe med seboj poveže vsenavzoča pripovedovalka Bebe, ki gledalca povabi na vožnjo po havanskih ulicah.

"Nisem samo filmski ustvarjalec, ampak tudi filmoljub. Ko me film pritegne, z močjo svoje pripovedi, z motivacijo, ki veje iz likov, verjamem njegovi zgodbi, njegovi resničnosti, vsrkam jo. To je vrsta filmske umetnosti, ki jo želim ustvarjati, ker verjamem v estetska čustva in v film, ki ustvari čustva in nato gledalcu dopusti oblikovanje lastnih misli. Ko izhajaš iz čustev, porajaš globoko misel in zavest." (Fernando Pérez Valdés)