NAZAJ
Do neke točke
Originalni naslov:
Hasta cierto punto
Angleški naslov:
Up to a Certain Point
Sekcija:
FOKUS: KUBANSKI FILM 60
Država, letnica:
Kuba, 1983
Trajanje filma:
75
Režija:
Tomás Gutiérrez Alea
Scenarij:
Tomás Gutiérrez Alea, Serafín Qinones, Juan Carlos Tabío
Fotografija:
Mario García Joya
Glasba:
Leo Brouwer Mezquida
Podnapisi:
nemščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Óscar Álvarez (Oscar), Mirta Ibarra (Lina), Omar Valdés (Arturo), Coralia Veloz (Marián), Rogelio Blain (Diego), Ana Vina (Flora), Claudio A. Tamayo (Claudio), Luís Celeiro (Quinones)
Nagrade:
Havana 1983 (najboljša režija)

Deli povezavo
Opis:
Pronicljiva satira o vojni med spoloma v sodobni kubanski družbi.
Scenarist Oscar in režiser Arturo se namenita posneti film o mačizmu. Odločita se, da bosta dogajanje umestila v havansko pristanišče, saj menita, da je mačizem tam najgloblje zakoreninjen. Med pripravami na snemanje cineasta opravita intervju s pristaniško delavko Lino, s katero se Oscar kmalu zaplete v ljubezensko razmerje. Toda njuna skupna prihodnost je negotova, saj se izkaže, da mačistični predsodki vendarle niso omejeni zgolj na delavski razred.

"Filme o temnopoltih ali mačizmu so ustvarili različni posamezniki. Tu je zanimivo, da se obe tematiki dotikata diskriminacije. Revolucija preoblikuje družbene temelje in v teoriji diskriminacije legalno več ni, ne do temnopoltih ne žensk. Vendar v glavah ljudi predsodki vztrajajo, z njimi se je treba spoprijeti na drugi ravni, ne z zakoni, temveč z dramatiziranjem." (Tomás Gutiérrez Alea)