NAZAJ
Razbijalka sistema
Originalni naslov:
Systemsprenger
Angleški naslov:
System Crasher
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Nemčija, 2019
Trajanje filma:
117
Režija:
Nora Fingscheidt
Scenarij:
Nora Fingscheidt
Fotografija:
Yunus Roy Imer
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Helena Zengel (Benni), Albrecht Schuch (Michael Heller), Gabriela Maria Schmeide (socialna delavka Bafané), Lisa Hagmeister (Bianca Klaaß), Melanie Straub (dr. Schönemann), Victoria Trauttmansdorff (Silvia), Maryam Zaree (Elli Heller), Tedros Teclebrhan (Robert)
Nagrade:
Berlinale 2019 (nagrada Alfred Bauer), Jeruzalem 2019

Deli povezavo
Opis:
Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.
Benni je prav posebna deklica. Z nebrzdano energijo, s katero kot za šalo ustrahuje svoje vrstnice (in odrasle), je obsojena na svojevrstno osamitev. Mama je ne more obvladovati, zato jo preda socialni službi. Socialne službe ne vedo točno, kaj z njo narediti, saj se je otepajo vse vzgojno-varstvene ustanove. Zdi se, da jo lahko obvladuje le Michael, ki že leta uspešno izvaja programe za prilagajanje problematičnih najstnikov. Za nekaj dni, ki jih z njim preživi v osamljeni koči sredi gozda, se zdi, da je Benni pripravljena na uspešno socializacijo, a ponovna vrnitev v civilizacijo - in nezadržna otroška želja po materini bližini - jo ponovno pahneta v začarani krog, iz katerega ni izhoda.

"Predvsem nisem želela okriviti sistema. /…/ Ljudje, ki sem jih spoznala, se vsi trudijo pomagati, vendar je pot trnova in navsezadnje neuspešna. Da ne omenjamo, kako jo otežijo tudi okoliščine; ko imaš eno Benni v skupini desetih otrok, kaj storiš s preostalimi devetimi? Zaščititi jih moraš. Lahko sem razumela njihovo dilemo. Glavni konflikt prihaja iz Benni, ne od zunaj. Zaradi tega se mi je zdela ta zgodba zanimiva." (Nora Fingscheidt)