NAZAJ
Dnevnik Diane Budisavljević
Originalni naslov:
Dnevnik Diane Budisavljević
Angleški naslov:
The Diary of Diana B
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Hrvaška, Slovenija, Srbija, 2019
Trajanje filma:
88
Režija:
Dana Budisavljević
Scenarij:
Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Fotografija:
Jasenko Rasol
Glasba:
Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
hrvaščina, nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Alma Prica (Diana), Igor Samobor (Julije), Mirjana Karanovic (Julijeva sestra), Biserka Ipša (ga. Đakula), Krešimir Mikic (g. Stein), Ermin Bravo (Bresler), Živko Zelenbrz (prica, Nada Vlaisavljevic (prica), Zorka Janjanin (prica), Milorad Jandric (prica)
Nagrade:
Pulj 2019 (najboljši film, najboljša režija, nagrada obcinstva, najboljša montaža, najboljša glasba, nagrada FEDEORA), Portorož 2019

Deli povezavo
Opis:
Igrano-dokumentarni film o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med drugo svetovno vojno dogajala v Zagrebu. Veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad.
Glavna junakinja zgodbe je iz zloglasnih taborišč, ki so jih ustanovili ustaši, kolaboracionisti nacistične Nemčije, s peščico najbližjih sodelavcev pred gotovo smrtjo rešila več kot deset tisoč otrok. Njeno ime je bilo za veliko let izbrisano iz zgodovine, njene izjemne zasluge pa pripisane drugim. Zanjo nikoli niso slišali niti otroci, ki jim je rešila življenje. Ime ji je Diana Budisavljević.

"Ne vem, kako je v Sloveniji, na Hrvaškem je revizionizem zelo močan. Družba je razdeljena na ustaše in partizane. /.../ Mislim, da je vrednost tega filma, da stvari spet postavi na svoj prostor s humanitarno zgodbo o Diani Budisavljević, ki ni politično pripadala nikomur, ne ustašem ne komunistom. Z njeno zgodbo, reševanjem otrok iz taborišča NDH, se stvari uredijo. Mislim, da po tem filmu nihče več ne more reči, da niso obstajala taborišča in rasni zakoni. In niti tega, da so se komunisti po vojni res vedli kot zmagovalci oziroma da niso dovolili zaslug za to nikomur drugemu." (Dana Budisavljević)