NAZAJ
Loti in izgubljeni zmaji
Originalni naslov:
Lotte ja kadunud lohed
Angleški naslov:
Lotte and the Lost Dragons
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Latvija, Estonija, 2019
Trajanje filma:
78
Režija:
Heiki Ernits, Janno Poldma
Scenarij:
Janno P?ldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk
Fotografija:
/
Glasba:
Sven Grünberg
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
latvijščina, estonščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Animacija: Tarmo Vaarmets, Marje Ale, Ülle Metsur, Maiken Silla, Egert Kesa, Taiga Z?le, Aleksandrs Šehovcevs, Jolanta Bigele
Nagrade:
Berlin Generation 2019, Stockholm Junior 2019, Leeds Young Film Festival 2019, Pulj2019, Giffoni 2019, München 2019

Deli povezavo
Opis:
Za otroke od 4. leta; sinhronizirano v slovenščino
Dogodivščina prijazne psičke Loti je polna nenavadnih domišljijskih presenečenj, s čudovito narisanim svetom narave.
Radovedna psička Loti raziskuje svet, ki je poln zanimivih reči in nenavadnih bitij. Kakšna sreča za Loti: pri tokratni dogodivščini se ji pridruži čisto majhna sestrica Rozi. Profesorjema, rakunu Karlu in ribi Viktorju, bosta pomagali najti pot do starodavnih mitoloških zmajev, ki bruhajo ogenj. Če jim uspe posneti zmajsko pesem, bosta profesorja zmagala na posebnem tekmovanju v snemanju starodavnih pesmi.

"Sčasoma smo sprejeli nekatere neomajne dogme, pogosto osnovane na neodobravanju filmov, ki z nasiljem rešujejo spore. 1. pravilo: brez nasilja; 2. pravilo: vse je mogoče; 3. pravilo: pozornost namenjaj najmanjšim (npr. drobnim bitjem in žuželkam, ki se plazijo po robovih naših podob); 4. pravilo: bodi kar najbolj radoveden. V Izumiteljski vasi ni trgovin (stvari, ki jih potrebuješ, moraš ustvariti sam), vsa hrana je vegetarijanska, superjunakov ni, samo ranljiva bitja, kot v Chaplinovem filmu. Ker ni 'negativcev', ni sporov, samo težave, ki jih je treba rešiti. Kot v filmu ceste, v katerem je cesta pomembnejša od cilja. Seveda je splošno pravilo uporabljati toliko domišljije in ustvarjalnosti, da je končni izdelek čim bolj igriv." (Janno P?ldma)