NAZAJ
Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi
Originalni naslov:
Marianne & Leonard: Words of Love
Angleški naslov:
Marianne & Leonard: Words of Love
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
VB, ZDA, 2019
Trajanje filma:
102
Režija:
Nick Broomfield
Scenarij:
Nick Broomfield
Fotografija:
Barney Broomfield
Glasba:
Nick Laird-Clowes
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina, norveščina
koda za glasovanje:
T
Igrajo:
Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius, Helle Goldman, Richard Vick
Nagrade:
Sundance 2019, Solun 2019, Edinburg 2019, Sydney 2019

Deli povezavo
Opis:
Čudovita, a tragična zgodba o ljubezni med Leonardom Cohenom in njegovo muzo Marianne Ihlen, ki je bila glasbeniku navdih pri pisanju nekaterih njegovih najslovitejših skladb.
Ljubezen med kanadskim glasbenikom in lepo Norvežanko se je začela v šestdesetih letih na grškem otoku Hidra, kjer sta se spoznala med bivanjem v boemski skupnosti umetnikov, pisateljev in glasbenikov. Dokumentarni film sledi njunemu razmerju vse od zgodnjih dni v obdobju svobodne ljubezni in odprtega zakona, pa do let, ko je Cohen zaslovel po vsem svetu. Režiser Nick Broomfield, ki je leta 1968 kot dvajsetletnik tudi sam bival s protagonistoma na Hidri, nam prikaže moč navdiha, ki jo je premogla Marianne, obenem pa opiše tragedijo, ki je bdela nad njunim razmerjem.

"'Ljubezen ni zmagoslavna koračnica,' je prepeval Leonard Cohen v svoji značilni skladbi Hallelujah. Nepozabni dokumentarec Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi Nicka Broomfielda je čudovit prikaz padcev in vzponov zapletenega razmerja, ki je porodilo nekaj najbolj kultnih skladb nadarjenega kantavtorja. /.../ Marianne & Leonard je toliko poezija kot dokumentarec - prefinjena rapsodija, sprememba čustvenega tempa za režiserja in ganljiv portret ljubezni, ki še vedno odzvanja." (Steve Pond, The Wrap)