NAZAJ
Proč s čarovnico
Originalni naslov:
Zlogonje
Angleški naslov:
The Witch Hunters
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Srbija, Makedonija, 2018
Trajanje filma:
90
Režija:
Rasko Miljković
Scenarij:
Marko Manojlović, Miloš Krečković
Fotografija:
Miksa Andjelić
Glasba:
Nevena Glušica
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
srbščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Mihajlo Milavić (Jovan), Silma Mahmuti (Milica), Jelena Đokić (Isidora), Bojan Žirović (Filip), Milutin Milošević (Mirko), Dubravka Kovjanić (Tanja)
Nagrade:
TIFF Kids Toronto 2018 (nagrada otroške žirije za najboljši celovecerni film), Sundance 2019, Cinemagic Dublin 2018, Zlin 2018 (nagrada mesta Zlin in nagrada za najboljšo igro obeh glavnih vlog), Otroški filmski festival Varšava 2018 (nagrada ECFA za

Deli povezavo
Opis:
Za otroke od 8. leta; v srbščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi

Ko otroka mislita, da bosta starše osvobodila uroka, osvobodita predvsem sebe. Napeta filmska pustolovščina o otroški emancipaciji, ki je v zadnjem letu pobrala največ nagrad na otroških filmskih festivalih po svetu.
Desetletnika Jovan in Milica kmalu po dekletovem prihodu v razred postaneta prijatelja. Jovan je precej osamljen, vase zaprt deček s cerebralno paralizo, toda Milica ga kljub temu spravi v veliko akcijo. Prepričana je namreč, da morata nujno rešiti njenega očeta pred njegovo novo ženo, saj je ženska čarovnica, ki je očeta začarala. Jovan bo moral premagati sebe, da bo lahko doživel eno največjih dogodivščin v svojem življenju.

"Film obravnava nekaj zelo težkih in resnih tem, za katere bi se povprečen gledalec morda utegnil vprašati, ali sploh imajo prostor v družinskem filmu. Otroci so povečini rojeni z zmogljivostmi in možnostmi, ki jih odrasli na žalost v dobri veri oviramo in omejujemo. Prikrivamo jim stvari, ki so, če nam je to všeč ali ne, del našega vsakdana, povsem normalne so, a so v naši zaprti družbi iz popolnoma napačnih razlogov včasih razglašene za tabuje. /.../ Mislim, da je najbolj zdravo in razumno, da z otroki o teh problemih komuniciramo prek medija, ki jim je zelo dostopen in zabaven, zato film predstavlja odlično podlago za komuniciranje." (Raško Miljković)