NAZAJ
Nevidno življenje Evridike
Originalni naslov:
A Vida Invisível de Eurídice Gusmao
Angleški naslov:
The Invisible Life of Eurídice Gusmao
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Brazilija, Nemčija, 2019
Trajanje filma:
139
Režija:
Karim Ainouz
Scenarij:
Murilo Hauser, Inés Bortagaray, Karim Ainouz, Martha Batalha
Fotografija:
Hélene Louvart
Glasba:
Benedikt Schiefer
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
portugalščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Carol Duarte (starejša Eurídice), Fernanda Montenegro (mlajša Eurídice), Julia Stockler (Guida), Barbara Santos (Filomena), Gregório Duvivier (Antenor), Antônio Fonseca (Manuel), Flavia Gusmao (Ana), Maria Manoella (Zélia), Cristina Pereira (Cecília), Gillray Coutinho (Afonso), Flavio Bauraqui (Macedo)
Nagrade:
Cannes 2019 (najboljši film v sklopu Posebni pogled), München 2019 (najboljša nemška koprodukcija), Jeruzalem 2019

Deli povezavo
Opis:
V petdeseta leta postavljena, a sodobno zrežirana tropska melodrama o nezlomljivi vezi med brazilskima sestrama. Nagrada za najboljši film v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.
Rio de Janeiro, zgodnja petdeseta leta. Osemnajstletna Euridice in dvajsetletna Guida sta zelo različni, a nerazdružljivi sestri. Živita pri nazadnjaških starših, v zelo tradicionalnem okolju, in sanjarita o drugačnem življenju: Euridice bi rada na Dunaju študirala klavir, Guida pa išče resnično ljubezen in se pusti omrežiti čednemu grškemu mornarju. S tem družini nakoplje sramoto in oče v navalu jeze med sestrama prekine vse stike. To je začetek dolge ločitve med ženskama, ki nikoli ne izgubita upanja, da bodo pisma, ki si jih pošiljata prek mame, prispela na pravi naslov, čeprav nanje nikoli ne dobita odgovora. Nekega dne pa ju doleti presenetljivo spoznanje ...

"Želel sem spregovoriti o generaciji žensk, ki so danes stare osemdeset in devetdeset, počasi izginjajoči generaciji. Kako je bilo živeti v času, ko ločitev ni bila dovoljena, seksualna revolucija se še ni začela in kontracepcijskih tablet ni bilo? Mislim, da so povojno obdobje v Braziliji zaznamovale zelo stroge, konservativne družinske vrednote." (Karim A?nouz)