NAZAJ
Portret mladenke v ognju
Originalni naslov:
Portrait de la jeune fille en feu
Angleški naslov:
Portrait of a Lady on Fire
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, 2019
Trajanje filma:
119
Režija:
Celine Sciamma
Scenarij:
Céline Sciamma
Fotografija:
Claire Mathon
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina, italijanščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Noémie Merlant (Marianne), Adele Haenel (Heloďse), Luŕna Bajrami (Sophie), Valeria Golino (grofica)
Nagrade:
Cannes 2019 (najboljši scenarij), Jeruzalem 2019, Sydney 2019

Deli povezavo
Opis:
Elegantno zapeljiva, počasi tleča drama o ljubezni in poželenju, postavljena v svet umetnic 18. stoletja in podana skozi ženske oči. Nagrada za najboljši scenarij na festivalu v Cannesu.
18. stoletje v francoski Bretaniji. Mlada slikarka Marianne dobi nenavadno naročilo. Premožna grofica jo najame, da bi na skrivaj naslikala poročni portret njene hčere Hélo?se, namenjen hčerinemu bodočemu možu v Milanu. Hélo?se se poroki upira in nikoli ne bi pristala na poziranje, zato se mora Marianne pretvarjati, da je njena služabnica, jo medtem skrivaj opazovati in ponoči slikati. Dekleti se med druženjem vse bolj zbližujeta. Marianne Hélo?se ves čas pozorno opazuje in Hélo?se se začne odzivati na njene poglede. Postopoma med njima vznikne magnetna privlačnost, pred Héloise pa so še zadnji dnevi svobode pred neizogibno bližajočo se poroko ...

"Oblikuje me moški pogled - vse nas. Vse življenje sem oboževala filme, ki so me včasih sovražili, se npr. poosebljala s Supermanom. Ženski pogled je hibriden - z uvidom v oba ta svetova. Sem lezbijka in znam živeti v okolju, kjer dominirajo moški. Vprašanje pa je, ali znajo oni?" (Céline Sciamma)