NAZAJ
Zbogom, sin moj
Originalni naslov:
Di jiu tian chang
Angleški naslov:
So Long, My Son
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Kitajska, 2019
Trajanje filma:
176
Režija:
Wang Xiaoshuai
Scenarij:
A Mei, Wang Xiaoshuai
Fotografija:
A Mei, Wang Xiaoshuai
Glasba:
Dong Yingda
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
kitajščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Wang Jingchun (Liu Yaojun), Yong Mei (Wang Liyun), Qi Xi (Shen Moli), Wang Yuan (Liu Xing), Du Jiang (Shen Hao), Ai Liya (Li Haiyan), Xu Cheng (Shen Yingming), Li Jingjing (Gao Meiyu), Zhao Yanguozhang (Zhang Xinjian)
Nagrade:
Berlinale 2019 (najboljša igralka, najboljši igralec), Urugvaj/Uruguay (posebna nagrada žirije, nagrada obcinstva)

Deli povezavo
Opis:
Zgodba zakoncev, ki tragično izgubita edinca, je mojstrski preplet lirične izpovedi tihe bolečine in epskega orisa družbeno-zgodovinskih sprememb, ki so zaznamovale Kitajsko v zadnjih tridesetih letih.
Nedolžna otroška igra ob vodnem zajetju se konča tragično in nad nekoč srečno družino leže senca trpke bolečine. V želji, da bi pozabila tragedijo, se Yaoyun in Liyun preselita v mesto in posvojita malega fantka, ki pa ne more povsem zapolniti nastale praznine. Ko se fant v najstniških letih uporniško odloči oditi od doma, se skleneta ostarela zakonca vrniti v rodni kraj, ki po toliko letih kaže povsem drugačen obraz. Njuna vrnitev sproži val spominov, vse od proletarske zanesenosti in mladostnih političnih idealov, zaradi katerih sta se bila pripravljena - ali prisiljena? - odreči se še nespočetim otrokom, prek obljub cvetočega kapitalizma do pomirjujoče sprave s preteklostjo, temelječe na odpuščanju in brezpogojni ljubezni.

"Morda je zorni kot res pesimističen, vendar se osredinja na ključno vprašanje tistih, ki smo odraščali pod politiko 'enega otroka', izjemno potrebo po zaščiti svojega otroka in družine. Kaj pa, ko se zgodi tragedija? Vpliv tistega obdobja je veliko širši od družinskega konteksta, zaznamoval je celotno družbo." (Wang Xiaoshuai)