NAZAJ
Žvižgači
Originalni naslov:
La Gomera
Angleški naslov:
The Whistlers
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Romunija, Francija, Nemčija, Švedska, 2019
Trajanje filma:
97
Režija:
Corneliu Porumboiu
Scenarij:
Corneliu Porumboiu
Fotografija:
Tudor Mircea
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
romunščina, španščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Vlad Ivanov (Cristi), Catrinel Marlon (Gilda), Rodica Lazar (Magda), Agustí Villaronga (Paco), Sabin Tambrea (Zsolt), István Teglas, Cristóbal Pinto (Carlito), Antonio Buíl (Kiko), George Pistereanu (Alin), Andrei Ciopec (kriminalist), Sergiu Costache (Toma)
Nagrade:
Cannes 2019, Sydney 2019, München 2019

Deli povezavo
Opis:
Izvirna interpretacija žanra kriminalke, ki ji je Corneliu Porumboiu dodal ščepec komedije, a tudi nezgrešljivi pečat romunskega novega vala.
Cristi je romunski policist, ki opravlja tudi delo mafijskega žvižgača, s čimer hkrati deluje na obeh straneh zakona. Zdaj se odpravlja na Kanarski otok La Gomera, da bi se tam naučil starodavnega žvižgajočega jezika. V Romuniji nad njim namreč izvajajo policijski nadzor, s to kodirano govorico pa se bo lahko še naprej sporazumeval s kriminalci. Na poti spozna čudovito Gildo, s katero se odpravi na lov z visokim vložkom, poln obratov, zavajanj in prevar. Njegov cilj je spraviti iz zapora možakarja po imenu Zsolt, saj samo on ve, kje se skriva trideset milijonov evrov.

"Romunski naslov je povezan z imenom enega od Kanarskih otokov, zatočišča pred vsemi težavami, izgubljenega raja. Francoski in angleški naslov sta povezana s skrivnostim žvižgajočim jezikom, ki obstaja na številnih območjih sveta, vendar njegov izvor ni znan. Rad teoretiziram, da je ta jezik naš izvirni prvobitni, ki je obstajal pred govorom. Otok Gomera je tesno povezan z izročilom teh žvižgov." (Corneliu Porumboiu)