NAZAJ
Svoboda
Originalni naslov:
Liberté
Angleški naslov:
Liberty
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Španija, Francija, Portugalska, 2019
Trajanje filma:
132
Režija:
Albert Serra
Scenarij:
Albert Serra
Fotografija:
Artur Tort
Glasba:
Marc Verdaguer, Ferran Font
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina, nemščina, italijanščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Helmut Berger (vojvoda Walchenski/Duke of Walchen), Marc Susini (grof/Count de Tesis), Laura Poulvet (ga. de Jensling), Theodora Marcade (ga. de Dumeval), Iliana Zabeth (ga. de Geldöbel), Baptiste Pinteaux (g. Wand), Alex Garcia Duttmann (Alexis Danshire), Lluis Serat (Armin), Xavier Perez (Benjamin Hephie)
Nagrade:
Cannes 2019 – Posebni pogled (posebna nagrada žirije)

Deli povezavo
Opis:
Subverziven pogled na francosko plemstvo ob koncu 18. stoletja, ko je med libertinci vladalo eno samo načelo - užitek.
Leto 1774, obdobje pred francosko revolucijo, nekje med Potsdamom in Berlinom. Madame de Dumeval, grof de Tesis in grof de Wand so libertinci, izključeni s puritanskega dvora Ludvika XVI., ki zdaj iščejo podporo pri legendarnem vojvodi Walchenskem, nemškem zapeljivcu in svobodomislecu, osamljenem v deželi, kjer vladata hinavščina in sprevržene vrline. Njihova misija je širjenje libertinstva, filozofije razsvetljenstva, ki temelji na zavračanju moralne avtoritete in vsakršnih omejitev. Še bolj kot to pa si prizadevajo, da bi našli varno zavetje, kjer se bodo lahko predajali svojim pregrešnim igram, v katerih ne veljajo nobeni drugi zakoni kot zgolj tisti, ki jih postavljajo posameznikove najgloblje želje.

"Film prikazuje prostor razuzdanosti, kjer so vsi izenačeni, bogati in revni, lepi in grdi, moški in ženske, gospodarji in sluge ... Enako sem storil z igralci: slavne igralce sem premešal s tehniki, ki so se prelevili v igralce, z naturščiki, ki sem jih našel na facebooku, s prebivalci mojega malega kraja, z gledališkimi igralci … Brez pravil, samo moja ljubezen do kaosa in moj odpor do igralčeve nečimrnosti." (Albert Serra)