NAZAJ
Naše matere
Originalni naslov:
Nuestras madres
Angleški naslov:
Our Mothers
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Gvatemala, Belgija, Francija, 2019
Trajanje filma:
78
Režija:
Cesar Diaz
Scenarij:
César Díaz
Fotografija:
/
Glasba:
Rémi Boubal
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Armando Espitia (Ernesto), Emma Dib (Cristina), Aurelia Caal (Nicolasa), Julio Serrano Echeverría (Juan), Victor Moreira (Freddy)
Nagrade:
Cannes 2019 – Teden kritike (zlata kamera)

Deli povezavo
Opis:
Film o travmatičnem poglavju novejše gvatemalske zgodovine, zaradi katerega se dve desetletji po koncu državljanske vojne številni Gvatemalci še vedno borijo z globoko bolečino.
Gvatemala leta 2018. Oči celotne države so uperjene v sodni proces proti vojakom, ki so zanetili državljansko vojno. Nizajo se pričevanja žrtev. Ernesto je mlad antropolog, ki dela za Forenzično fundacijo, njegova naloga pa je iskanje pogrešanih v vojnem sporu. Nekega dne se mu med poslušanjem starejše ženske zazdi, da je naletel na informacijo o svojem očetu, pripadniku gverilskih borcev, ki je izginil med vojno. Kljub materinemu nasprotovanju se z dušo in telesom poda na pot iskanja resnice.

"Med iskanjem kraja za dokumentarec sem prišel v vasico Uspantan, ki je bila med vojaško diktaturo prizorišče velikega masakra. Zapisal sem izjave družinskih članov, ki so preživeli to tragedijo. /.../ Pričevanja vaščanov so me globoko ganila in v meni prebudila željo, da bi o njih posnel film, da bi o gvatemalski zgodovini spregovoril z velikim Z. /.../ Moč tistih, ki so preživeli gvatemalski genocid, me je presunila. Ko slišiš, kaj so te ženske prestale, si predstavljaš, da bi to vsakomur udušilo voljo do življenja. Vendar kljubujejo. To je velik poduk o življenju." (César Díaz)