NAZAJ
Joel
Originalni naslov:
Joel
Angleški naslov:
Joel
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Argentina, 2018
Trajanje filma:
109
Režija:
Carlos Sorin
Scenarij:
Carlos Sorín
Fotografija:
Iván Gierasinchuk
Glasba:
Nicolás Sorin
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
G
Igrajo:
Joel Noguera (Joel), Victoria Almeida (Cecilia), Diego Gentile (Diego), Ana Katz (Marta), Emilce Festa (Nancy), Gustavo Daniele (Ferreyra)
Nagrade:
Rotterdam 2018, Havana 2018 (najboljši scenarij)

Deli povezavo
Opis:
Presunljiva in zahtevna drama o premagovanju predsodkov tako v ožjem družinskem krogu kot tudi v širši skupnosti.
Cecilia in Diego sta že dolgo na uradnem seznamu prosilcev za posvojitev otrok. Kmalu zatem, ko se par preseli v odročno vasico v Patagoniji, jima socialna služba naposled dodeli otroka. Joel je star devet let ? precej več, kot sta pričakovala. Je redkobeseden, zato se novopečena starša težko spoprijemata z novo vlogo. Toda kmalu se izkaže, da Joel v šoli precej manj skopari z besedami, sošolcem pripoveduje o odraščanju v razbiti družini, zgodbe o mamilih in nasilju v velikem mestu. Starši drugih otrok se začnejo pritoževati, da Joel slabo vpliva na njihove otroke.

"Moj triletni vnuk se je hodil igrat v park, kamor je zahajal tudi deček, čigar mama je bila okužena z virusom HIV. Drugi starši v parku so se bali, da bo deček okužil tudi njihove otroke. Njihov strah se mi je zdel neutemeljen, a hkrati je tudi mene prešinilo: 'Kaj če ugrizne mojega vnučka?' To dvojno moralo sem postavil v središče svojega filma." (Carlos Sorín)