NAZAJ
Zgodbe iz kostanjevih gozdov
Originalni naslov:
Zgodbe iz kostanjevih gozdov
Angleški naslov:
Stories from the Chestnut Woods
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Slovenija, Italija, 2019
Trajanje filma:
82
Režija:
Gregor Božič
Scenarij:
Gregor Božič, Marina Gumzi
Fotografija:
Ferran Paredes Rubio
Glasba:
Hekla Magnúsdóttir
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
italijanščina, slovenščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Massimo De Francovich (Mario), Ivana Rošcic (Marta), Giusi Merli (Dora), Tomi Janežic (dr. Toni), Anita Kravos (Cecilia), Nataša Keser (Ema), Janez Škof (Silvan), Ivo Barišic (Il vento), Igor Kovac (Ivan), Janja Majzelj (Kralj), Marko Brecelj (Kralj), Matija Solce (Kralj), Renzo Gariup (Germano – glas)
Nagrade:
Toronto 2019

Deli povezavo
Opis:
Sanjska pripoved o razpadu majhne skupnosti na jugoslovansko-italijanski meji.
Sredina 20. stoletja v Benečiji, gozdnati pokrajini blizu meje med Italijo in Jugoslavijo. Skopuški mizar Mario se, po tem ko mu nepričakovano umre žena, sooči z mračno slutnjo, da se je njegovo življenje odvrtelo v prazno. Naključno srečanje z Marto, pobiralko kostanjev, ki se odpravlja s trebuhom za kruhom v neznani svet čez ocean, se razplete v sanjsko pripoved, v kateri realnost dopolnjujejo sanje, spomini in domišljijski prizori.

"Film je posvečen Benečiji, obmejni pokrajini med Slovenijo in Italijo, ter njenim ljudem. Na filmski trak smo skušali prenesti duh tega posebnega prostora, ki so ga stoletja oblikovale politične napetosti, revščina in izseljevanje prebivalstva. Želeli smo, da bi prostor zaživel kot glavni junak filma - skozi občutenje večinoma zapuščenih vasi in njihovo specifično arhitekturo, skozi privide in prisluhe, ki so ostali za njihovimi nekdanjimi prebivalci, ter, najpomembneje, skozi naravo - in sicer v obliki, ki je neločljivo povezana s tem prostorom: kot pravljica, ki jo prebereš pred nočjo." (Gregor Božič)