NAZAJ
Nenavaden teden s Tesso
Originalni naslov:
Mijn bijzonder rare week met Tess
Angleški naslov:
My Extraordinary Summer with Tess
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Nizozemska, 2019
Trajanje filma:
82
Režija:
Steven Wouterlood
Scenarij:
Laura van Dijk
Fotografija:
Sal Kroonenberg
Glasba:
Franziska Henke
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nizozemščina, nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Sonny van Utteren (Sam), Josephine Arendsen (Tess), Julian Ras (Jore), Tjebbo Gerritsma (oče), Suzan Boogaerdt (mama)
Nagrade:
Berlinale 2019 (posebna omemba žirije), KinoKino Zagreb 2019 (nagrada obcinstva, New York International Chidlren's FF 2019 (glavna nagrada obcinstva za najboljši celovecerni film), Kristiansand FF 2019 (nagrada otroške žirije), Zlin (najboljši film),

Deli povezavo
Opis:
Za otroke od 9. leta; v nizozemščini s slovenskimi podnapisi

Topla zgodba o odraščanju in prijateljstvu je posneta po istoimenskem romanu Anne Woltz, ki je preveden tudi v slovenščino. Po premieri na Berlinalu je film postal festivalski hit letošnjega leta.
Enajstletni Sam, včasih prepameten in razmišljujoč fant, med počitnicami pride z družino na nizozemski otok. Razmišlja o minljivosti in se odloči za poseben trening samote. Potem pa spozna nenavadno in samosvojo vrstnico, domačinko Tesso. Skupaj izpeljeta načrt, kako bo Tessa spoznala svojega očeta, ki ne ve, da hčer sploh ima. Razburljive poletne počitnice Sama naučijo, da je bolje polno živeti, kot se bati neznanega.

"V filmu iščem pristnost, občutek izvirnega, in zelo si želim prikazati, kako otrok razume svet. Hkrati želim predstaviti tudi čudovito pokrajino in dati gledalcu občutek, da je Sam del večje celote." (Steven Wouterlood)