Nazaj

Marguerite Duras: Spomini na vojno

 

 

Originalni naslov:
La douleur
Angleški naslov:
Memoir of War
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Francija, Belgija, Švica, 2017
Trajanje filma:
127

Režija:
Emmanuel Finkiel

Scenarij:
Emmanuel Finkiel, Marguerite Duras (
Fotografija:
Alexis Kavyrchine
Glasba:
Nicolas Becker
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Mélanie Thierry (Marguerite Duras), Benoît Magimel (Pierre Rabier), Benjamin Biolay (Dionys Mascolo), Grégoire Leprince-Ringuet (François Mitterrand – alias François Morland), Emmanuel Bourdieu (Robert Antelme), Anne-Lise Heimburger (ga. Bordes), Patrick Lizana (Georges Beauchamp), Shulamit Adar (Madame Katz), Joanna Grudzinska (Thérčse)
Nagrade:
San Sebastian 2017


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 21:15 Kinodvor
pon., 12.11.2018 15:00 Linhartova dvorana
sre., 14.11.2018 16:45 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Ko znamenita pisateljica Marguerite Duras odkrije svoja stara zvezka, se začne spominjati preteklosti in neznosne bolečine čakanja.

Leta 1944, v okupirani Franciji, mlada in nadarjena Marguerite Duras in njen mož Robert Antelme delujeta kot člana odporniškega gibanja. Ko Roberta zajamejo in deportirajo, je Marguerite trdno odločena, da ga reši. V ta namen naveže srhljiv odnos z lokalnim kolaboratorjem vichyjske vlade Rabierom in se z njim sestaja na nepredvidljivih srečanjih po vsem Parizu. Ji zares hoče pomagati? Ali pa bi rad le pridobil informacije o odporniškem gibanju? Kdo poskuša prelisičiti koga? Ko se vojna konča in se taboriščniki vrnejo, se za Marguerite začne dolgo obdobje trpljenja. Upanje kopni in zaveže se občutenju izgube.

"Izraz 'bolečina' je zapleten, težaven pojem. Zapletenost mora biti v absolutnem jedru našega projekta. Bolj kot kdaj koli je nujno povedati resnico. Primo Levi in Robert Antelme sta govorila resnico. Pripovedovala sta o zapletenosti in krivdi v zvezi s taborišči smrti. Zapletenost je opredeljevala tudi tiste, ki so čakali na taboriščnike doma. Med tistimi, ki so s čakanjem morali živeti." (Emmanuel Finkiel)
Nazaj