Nazaj

Meja

 

 

Originalni naslov:
Gräns
Angleški naslov:
Border
Sekcija:
PANORAMA

Država, letnica:
Švedska, Danska, 2018
Trajanje filma:
108

Režija:
Ali Abbasi

Scenarij:
Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist
Fotografija:
Nadim Carlsen
Glasba:
Martin Dirkov
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
švedščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Eva Melander (Tina), Eero Milonoff (Vore), Viktor Ĺkerblom (Ulf), Matti Boustedt (Tomas), Ann Petren (Agneta), Sten Ljunggren (Tinin oce), Jörgen Thorsson (Roland), Kjell Wilhelmsen (Daniel), Andreas Kundler (Robert), Joakim Olsson (turist)
Nagrade:
Cannes 2018 (nagrada Posebni pogled), Karlovi Vari 2018, München2018


DatumUraDvorana 
sob., 10.11.2018 18:45 Kosovelova dvorana
tor., 13.11.2018 18:00 Maribox
sre., 14.11.2018 21:30 Kino Šiška
čet., 15.11.2018 21:45 Linhartova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Nordijski noir iranskega režiserja Alija Abbasija nam z izdatnim čudaškim humorjem dokazuje, da tudi največji izobčenci na koncu najdejo svojo sorodno dušo.

Carinsko policistko Tino vsi poznajo po njeni izredni sposobnosti zaznavanja vonja. Njen čut je tako razvit, da lahko zavoha celo občutek krivde pri mimoidočih, ki poskušajo čez mejo pretihotapiti še tako majhen prepovedani predmet. Nekega dne pa mimo nje prikoraka sumljivi Vore, ki njene sposobnosti nenadoma postavi pod velik vprašaj. Tina čuti, da Vore nekaj skriva, ampak ne zna ugotoviti, kaj. Še huje, zdi se ji, da jo moški nekako nenavadno privlači. Ko Tina postopoma razvije vez z Vorejem in pri tem spoznava njegovo resnično identiteto, začne odkrivati tudi novo resnico o sebi. Zdaj mora izbrati: ali bo še naprej živela v laži ali pa bo sprejela Vorejeva grozljiva razkritja.

"Filmi so edinstveni v tem, da so zrcala, ki lahko z varljivo natančnostjo posnemajo človeško življenje. Ljudi vidim kot visoko razvite živali, zanimajo me dogodki, ko naši živalski instinkti pridejo v nesoglasje z družbenim ustrojem. Ko se začne krhka plast civilizacije, v kateri živimo, krhati in so protagonisti primorani v skrajnosti. Ne samo zato ker so skrajnosti zanimive. Zanima me njihov odziv. Zahtevnost tega dejstva je njegova lepota, ne žalost." (Ali Abbasi)
Nazaj