Vodomec

Klaus Eder

Deloval je kot urednik mesečne filmske revije, od leta 1968 pa kot filmski kritik pri Bavarskem radiu. Redno je objavljal prispevke v nemških filmskih revijah. Izdal je knjigi o antični komediji in o francoskem dramatiku Jeanu Racinu ter monografije o Andrzeju Wajdi in Luisu Buñuelu. Z Mario Račevo je objavil delo o zgodovini bolgarskega filma (1977) ter pisal festivalske publikacije ob retrospektivah; Nikita Mihalkov in Andrej Končalovski, Arturo Ripstein, Im Kwon-taek, Nagisa Oshima. V soavtorstvu z Alexandrom Klugom je objavil knjigi Ulmer Dramaturgien, Reibungsverluste (1980) in Bestandsaufnahme: Utopie Film (1983). V letih 1986–2007 je bil selektor za Münchenski mednarodni filmski festival. Od 1987 je generalni sekretar Mednarodne zveze filmskih kritikov (FIPRESCI). Živi in dela v Münchnu.

 

Jurica Pavičić

Pisec, scenarist in filmski kritik iz Splita. Piše za zagrebški dnevnik Jutarnji list. Je avtor knjig Post-jugoslovanski film: slog in ideologija (2011) in Hrvaški filmski klasiki iz Jugoslovanskega obdobja (2016). Od leta 2004 je selektor hrvaškega Filmskega festivala v Motovunu. Izdal je več romanov in zbirk kratkih zgodb. Film Priče (2004) Vinka Brešana, posnet po njegovem romanu in scenariju, je bil uvrščen v tekmovalni program Berlinala. Leta 2015 je hrvaška televizija po njegovem scenariju posnela serijo Patrola na cesti (režiser Zvonimir Jurić), ki je prejela več hrvaških in mednarodnih nagrad. Jurica Pavičić živi v Splitu.

 

Ida Weiss

V filmski produkciji deluje od 1994. Leta 1998 je skupaj s sestro, režiserko Majo Weiss, ustanovila podjetje za filmsko produkcijo in distribucijo Bela film. Od 2005 vodi tudi zavod za kulturne dejavnosti Senca studio, katerega dolgoročna usmeritev je produkcija vsebin za otroško in mlado občinstvo. Producirala in koproducirala je več kot štirideset filmov, ki so bili predstavljeni na več kot tristo festivalih, med njimi tudi v Berlinu (Varuh meje, Child In Time) in Cannesu (Vsak dan ni vsak dan) ter prejela številne nagrade in nominacije, med njimi tudi nominacijo Evropske filmske akademije za najboljši prvenec (Varuh meje). Leta 2018 je režirala svoj prvenec Peter vs. Harry, ki je bil premierno predstavljen na Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani, na festivalu DokuDok v Mariboru pa je prejel naziv DOKUDOC izbrani 2018. Je članica društva Filmskih producentov Slovenije (FPS), Evropske filmske akademije (EFA), Evropske mreže avdiovizualnih ustvarjalk (EWA) ter evropskih mrež filmskih in avdiovizualnih producentov producentov EAVE in ACE.

 

 

S podporo programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa – MEDIA /
With the support of Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union